Αφίσα tai-chi qigong στα ελληνικά

T’ai-Chi & Qigong

Το Τ’άι Τσι Τσ’ουαν, μεταφραζόμενο ελεύθερα ως η Μεγάλη Απόλυτη Γροθιά, είναι μια αρχαία Κινεζική πολεμική τέχνη, η οποία αποτελεί και ένα ιδιαίτερα ευεργετικό σύστημα διατήρησης καλής υγείας. Βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από τους πόνους στην πλάτη και το στρες και με τακτική άσκηση διατηρεί το σώμα ευλύγιστο, την καρδιά χαρούμενη και το μυαλό σε επαγρύπνηση.

Οι κινήσεις του Τ’άι Τσι, που αποκαλούνται Φόρμες, εκτελούνται αργά και ισορροπημένα, έτσι ώστε να προωθούν την ανεμπόδιστη ροή του τσι ή αλλιώς της ενέργειας διαμέσου ολόκληρου του σώματος. Το Τ’άι Τσι έχει επίσης περιγραφεί ως διαλογισμός εν κινήσει.

Λόγω του στρες, το οποίο πρέπει να χειριστούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να βρούμε έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το θόρυβο και την ένταση της καθημερινής ζωής. Η εκτέλεση των κινήσεων Τ’άι Τσι μας βάζει αυτομάτως σε μια κατάσταση ηρεμίας, στην οποία απαιτείται συγκέντρωση και επίγνωση, γεγονός το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε πραγματικά το τι συμβαίνει μέσα μας. Η άσκηση στο Τ’άι Τσι επιφέρει μια αίσθηση ευεξίας, ζωντάνιας και χαράς.

Το όνομα Τ’άι Τσι εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Βιβλίο των Αλλαγών ή αλλιώς Ι-Τζινγκ και στην ουσία αναφέρεται στους πόλους γιν και γιανγκ, οι οποίοι συμβολίζουν την αέναη διαδικασία αλλαγής μέσα στο σύμπαν. Θεραπευτικές ασκήσεις, τεχνικές αναπνοής καθώς και συστήματα πάλης μπορούν να εντοπισθούν μέχρι και 4.000 χρόνια πίσω. Αλλά το Τ’άι Τσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα αποδίδεται στον Ταοϊστή σοφό Τσανγκ Σαν Φενγκ. Λέγεται ότι η έμπνευση του Τσανγκ προήλθε από την παρατήρηση μιας μάχης μεταξύ ενός πουλιού και ενός φιδιού, κατά την οποία αντιλήφθηκε τον τρόπο με τον οποίο η απαλότητα υπερνικά τη σκληρότητα. Αποτέλεσμα αυτής της παρατήρησής του ήταν η δημιουργία της πρώτης Φόρμας Τ’άι Τσι.

Τσι Κουνγκ σημαίνει ‘δουλεύοντας με την αναπνοή ή ενέργεια’. Οι κινήσεις είναι αρκετά απλές και εύκολες να ακολουθηθούν, και σε συγχρονισμό με την αναπνοή το τσι (ζωτική ενέργεια) διεγείρεται και κατευθύνεται διαμέσου των μεσημβρινών σε ολόκληρο το ανθρώπινο σύστημα. Και το Τσι Κουνγκ και το Τ’άι Τσι ηρεμούν την καρδιά, κρατούν το άτομο ισορροπημένο και επιτρέπουν στο σώμα να ανοιχτεί σε διαδικασίες αυτογνωσίας και αυτο-ίασης.

 

Με τη Βάλερυ Όσμπορν Ανδρουτσοπούλου

Ηλικίες: 15+

Γλώσσες: Ελληνικά & Αγγλικά

Ημερομηνίες, ώρες: Κάθε Τετάρτη 17:30-19:00

Συμμετοχή: Δια ζώσης

Ημέρα

01 Μαΐου 2024

Ώρα

17:30 - 19:00

Τοποθεσία

Casa Lucia
Σγόμπου, Τ.Κ. 49083 Κέρκυρα - Ελλάδα
Ιστοσελίδα
https://casa-lucia-corfu.com

Οργάνωση

Βάλερυ Όσμπορν-Ανδρουτσοπούλου
Βάλερυ Όσμπορν-Ανδρουτσοπούλου
Τηλέφωνο
6979470571
Email
valcasalucia@gmail.com

Η Βαλ Osborne-Ανδρουτσοπούλου ζει στην Ελλάδα από το 1974 και μετακόμισε στην Κέρκυρα το 1977 όπου ανέλαβε το Lucciola Inn και την Casa Lucia. Αφού αρχικά επικεντρώθηκε στο γενικό τουρισμό, ξεκίνησε εργαστήρια και μαθήματα t’ai chi προσκαλώντας δασκάλους από την Ταϊλάνδη, την Κίνα, την Ελλάδα και από όλη την Ευρώπη. Αυτές οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν σταδιακά σε γιόγκα, περιπάτους με οδηγό, διακοπές ζωγραφικής, συγγραφής και ποίησης κ.λπ. Συγχρόνως μάθαινε t’ai chi και προσέφερε, σε συνεργασία, μαθήματα για την τοπική κοινωνία. Σήμερα είναι πλέον επικυρωμένη δασκάλα από την Ευρωπαϊκή Σχολή t’ai chi ch’uan. Τα τακτικά μαθήματα συνεχίζονται και επεκτείνονται, ενώ διδάσκει σε συνεργασία και μερικά από τα εργαστήρια. Παράλληλα, καθώς τα παιδιά της μεγάλωναν, συμμετείχε στην καθιέρωση και τη διεύθυνση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Κέρκυρα όπως το Κέντρο Νεολαίας Guilford, το οποίο παρείχε εξωσχολικές δραστηριότητες και αθλητισμό για παιδιά όλων των ηλικιών καθώς επίσης και προπαρασκευαστική εκπαίδευση για είσοδο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, και η περιβαλλοντική ομάδα SOS, στην οποία συμμετείχαν οικογένειες που κυρίως καθάριζαν τις παραλίες και την εξοχή και έκαναν εκστρατεία για τη σωστή συλλογή και διάθεση σκουπιδιών. Είναι υπερήφανη που όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα έχουν γίνει περιβαλλοντολόγοι, αγρότες βιολογικής καλλιέργειας, και οικολογικά ενεργά στελέχη ή ζουν όσο το δυνατόν περισσότερο θετικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Οι τοπικές αρχές επίσης έλαβαν το μήνυμα και ανέλαβαν την ευθύνη για τον καθαρισμό του νησιού και πλέον έχουν μονάδα ανακύκλωσης. Ο εναλλακτικός, οικολογικός τρόπος ζωής και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης είναι φύση της.