Ακαδημία Άνοιξης 2017

Η Ακαδημία Άνοιξης γεννήθηκε το 2015 από έρευνα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και όπου αλλού η επιλογή στη διαδικασία μάθησης είναι περιορισμένη. Αυτή η έρευνα ήταν, και συνεχίζει να είναι, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και οργανώσεις εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης από όλο τον κόσμο.
Από το 2017 έως το 2019 η Ακαδημία ‘Ανοιξης λειτούργησε ως 5ημερη εκπαιδευτική δομή ετησίως με δράσεις και τα Σαββατοκύριακα στην Κέρκυρα. 
Από την αρχή στόχος ήταν η εξέλιξη σε πρότυπη εκπαιδευτική δομή με τοπικές και ψηφιακές έδρες χωρίς σύνορα.
Εδώ είναι οι ρίζες της εξέλιξης αυτής.

Ελευθερία, αυτάρκεια, αυτοδιάθεση, αυτοδιαχείριση, συνεργασία, αλληλεγγύη, συντροφικότητα, χειραφέτηση, δημοκρατία…

Μεγάλες, όμορφες, σημαντικές λέξεις…

Κατά πόσον άραγε είναι βίωμα μας; Πόσο αν είμαστε κάτω των 18 και πόσο αν είμαστε άνω;

Κατά πόσον είναι ανοιχτή η συλλογική μνήμη στο δικαίωμα για αυτό-οργάνωση ειδικά όταν αυτό που μας προσφέρεται παραβαίνει την ελευθερία της συνείδησης; Δικαίωμα και καθήκον ξεχασμένο κατά πολύ ως προς τους εαυτούς μας, ως προς τα παιδιά μας, τα εγγόνια, τους παππούδες και τις προγιαγιάδες μας…

Σας καλούμε σε μια ανοιχτή, δια-ηλικιακή και διεπιστημονική κοινότητα για να γευτούμε το δικαίωμα της αυτόνομης επιλογής σε ευρεία θέματα βίου.
Bασιζόμαστε στη δημοκρατική συνέλευση χωρίς ηλικιακές διακρίσεις με πρότυπο την οριζόντια αυτό-διαχείριση και την εγγύηση του απαράβατου της ελευθερίας συνείδησης. Αξιοποιούμε διάφορες τεχνικές επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων καθώς και παλιές μεθόδους διάφορων πολιτισμών.

Προτείνουμε τη συν-δράση πέρα από διαχωριστικές γραμμές πολιτιστικές, οικονομικές, ακαδημαϊκές, γεωγραφικές, κοινωνικές, ηλικίας, σωματικές και νοητικές για την προώθηση του δικαιώματος «της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας ως προς όλες τις εκφάνσεις που την συνθέτουν.» (άρθρο 5 παρ.1 του Ελληνικού Συντάγματος)
Επιθυμούμε διεθνές δίκτυο συνεργασίας με ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επιστήμονες, παιδιά και νέους, θεραπευτές, καλλιεργητές, ακτιβιστές, γιατρούς, ακροβάτες, συγγραφείς, ιδρύματα, σχολεία, ινστιτούτα, εργαστήρια, θέατρα, συλλογικότητες, θεραπευτικά προγράμματα, βοηθούς μητρότητας, κ.α.

Η Ακαδημία ενδείκνυται για ανθρώπους κάθε ηλικίας και εθνικότητας και θα χαρούμε σαφώς πολύ να έχουμε μαζί μας άτομα και οικογένειες που ακολουθούν ‘εναλλακτικούς’ τρόπους ζωής: νομάδες, worldschoolers(οικουμενική εκπαίδευση), unschoolers(αποσχολειοποίηση), homeschoolers(κατ’οίκον εκπαίδευση) και άλλες προσεγγίσεις.

Υποστηρίζουμε την εξέλιξη της τέχνης του ευ ζην πέρα από κοινωνικές απαιτήσεις επιτυχίας και χωρίς έτοιμες απαντήσεις προσφέροντας εργαλεία για αναζήτηση απαντήσεων, επιτρέποντας την εξερεύνηση με οδηγό την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Επιτρέποντας εκρήξεις κατανόησης και προώθηση της έμπνευσης.

Θεωρούμε σοφό να προσεγγιστεί ολιστικά το θέμα.

Μια 5ήμερη Ακαδημία Άνοιξης, μια μη-κερδοσκοπική συνεύρεση με αρχικούς σκοπούς:

  • το βίωμα της θεωρίας της ελευθερίας συνείδησης, της οριζόντιας διαχείρισης με πλήρη ένταξη των ανηλίκων σε όλες τις διαδικασίες και το ανοιχτό μοίρασμα γνώσης και δεξιοτεχνών.
  • τη συνύπαρξη και συνεργασία ατόμων και φορέων που είναι συνήθως διασκορπισμένα/οι ή και διαχωρισμένα/οι.
  • τη θεσμοθέτηση και λειτουργία δομών, προσβάσιμες σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, για την προώθηση και προστασία του δικαιώματος επιλογής, της διαφορετικότητας και της αυτοδιάθεσης όσον αφορά όλες τις ηλικίες.

Σκοπός της Ακαδημίας είναι η εξέλιξη στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, της υγείας, της καλλιτεχνικής και επιστημονικής δράσης και έρευνας, της κατοικίας και κινητικότητας, της παραγωγής ενέργειας και τροφής, της καινοτόμας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης και πρόνοιας, της προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Στην Casa Lucia.
Η Casa Lucia από το 1980 υποστηρίζει και στεγάζει εναλλακτικές εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και θεραπευτικές δομές για όλες τις ηλικίες, μόνιμες και σταθερές, προσωρινές και κινητές, αποτελώντας έτσι ένα ζωντανό παράδειγμα υλοποίησης των σκοπών της Ακαδημίας.

Προσκαλούμε άτομα και συλλογικότητες εντός και εκτός Ελλάδας να συνδιαμορφώσουμε τη δομή της ακαδημίας.
Ενθαρρύνεται η πραγματοποίηση δράσεων με εισηγητές όλων των ηλικιών σε διάφορες γλώσσες υποστηρίζοντας τη συνθήκη της πολυγλωσσίας.

Το πρόγραμμα ξελίσσεται σταδιακά καθώς καταθέτονται προτάσεις και θα συνεχίζει να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της Ακαδημίας μέσα από καθημερινά Συμβούλια.

Τα Συμβούλια είναι το βασικό εργαλείο οργάνωσης και πριν την εκκίνηση της Ακαδημίας και κατά τη διάρκεια.