Ακαδημία Άνοιξης 2018

Η Ακαδημία Άνοιξης γεννήθηκε το 2015 από έρευνα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και όπου αλλού η επιλογή στη διαδικασία μάθησης είναι περιορισμένη. Αυτή η έρευνα ήταν, και συνεχίζει να είναι, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και οργανώσεις εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης από όλο τον κόσμο.
Από το 2017 έως το 2019 η Ακαδημία Άνοιξης λειτούργησε ως 5ημερη εκπαιδευτική δομή ετησίως με δράσεις και τα Σαββατοκύριακα στην Κέρκυρα. 
Από την αρχή στόχος ήταν η εξέλιξη σε πρότυπη εκπαιδευτική δομή με τοπικές και ψηφιακές έδρες χωρίς σύνορα.
Εδώ είναι οι ρίζες της εξέλιξης αυτής.

10/4 – 14/5/2018 στην Άνω Πλατεία (Σπιανάδα) και στην Casa Lucia, Κέρκυρα

Η δεύτερη Ακαδημία Άνοιξης έλαβε χώρα τον Απρίλη στην Κέρκυρα. Οργανώθηκε από την ομάδα Κέρκυρας του EUDEC Greece σε συνεργασία με πολλούς γενναιόδωρους και πρωτοπόρους ανθρώπους και συλλογικότητες.

Μια γιορτή για την εκπαίδευση που ονειρευόμαστε για τους εαυτούς μας και για τα παιδιά μας.

Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι αυτό που θέλουν;

Εάν είναι σκοπός μας η εξέλιξη των παιδιών σε ανεξάρτητους ανθρώπους με ελεύθερη κριτική σκέψη και ανοιχτή καρδιά, ας αναθεωρήσουμε τους θεσμούς της εκπαίδευσης.

Ελευθερία, αυτοδιάθεση, συνεργασία…

Κατά πόσον είναι βίωμα μας; Πόσο αν είμαστε κάτω των 18 και πόσο αν είμαστε άνω;

Η Ακαδημία Άνοιξης είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε, να μελετήσουμε και να βιώσουμε τη μάθηση ως ανοιχτό μοίρασμα γνώσης και δεξιοτεχνιών.

5 ημέρες γεμάτες εργαστήρια, κύκλους συζητήσεων, διαλέξεις, παραστάσεις, προβολές, ελεύθερο χρόνο και συνεύρεση για όλες τις ηλικίες.

Βουτήξαμε σε ευρεία θέματα τέχνης, παιδείας, οικολογίας, επικοινωνίας, σωματικής και νοητικής άσκησης και καλλιέργειας

Παρέα με καλλιτέχνες, γονιούς, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, παιδιά και νέους, θεραπευτές, καλλιεργητές, ακροβάτες, συγγραφείς.

Εξερευνήσαμε τρόπους:

  • Να δίνουμε ίση βαρύτητα σε ευρεία θέματα παιδείας που αφορούν: τις επιστήμες, τις τέχνες, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τη διάπλαση προσωπικοτήτων.
  • Να ενεργούμε με ελευθερία συνείδησης και ίση συμμετοχή των παιδιών και εφήβων σε όλες τις διαδικασίες που τους αφορούν.
  • Η μάθηση να είναι προσβάσιμη σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, για την προστασία του δικαιώματος της επιλογής, της διαφορετικότητας και της αυτοδιάθεσης.

Για πέντε μέρες άνθισε μια προσωρινή κοινότητα.

Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν για να συναντηθούν και να βιώσουν την αίσθηση μιας κοινότητας όπου οι δημοκρατικές συνελεύσεις χωρίς ηλικιακές διακρίσεις είναι το βασικό εργαλείο οργάνωσης και όπου η μάθηση βρίσκεται παντού.

Άνθρωποι ερχόταν και φεύγαν, κάποιοι έμειναν μέρα-νύχτα και άλλοι ευχόταν να μπορούσαν κι αυτοί! Εργαστήρια, προβολές, κύκλοι, συζητήσεις, πρότζεκτ, παραστάσεις, χρόνος που μοιραστήκαμε και παιχνίδι ασταμάτητο.

Σε μία γιορτή μοιραστήκαμε σοφία και δεξιότητες ζώντας σε ένα αυτοκατευθυνόμενο, ευέλικτο και δημοκρατικό περιβάλλον.

Οι συνήθειες από τον εξαναγκασμό που βιώνουμε έσβησαν γρήγορα και σύντομα ζούσαμε το όνειρο.

Θυμηθήκαμε βαθιά μέσα στα κόκαλα μας ότι:

  • Η πρακτική δεν ακολουθεί τη θεωρία.
  • Οι ανάγκες οδηγούν σε πρακτικές λύσεις πράγμα που οδηγεί σε ένα νέο τρόπο θεώρησης και ανοίγει ένα νέο πεδίο εξερεύνησης.
  • Η θεωρία αναπτύσσεται από την πρακτική.(Γ. Βλάσσης)

Σίγουρα αναδιαμορφώσαμε τις εκπαιδευτικές μας αξίες και ήταν μια πραγματικά διασκεδαστική διαδικασία!

Τις πρώτες δύο μέρες τις περάσαμε στην πλατεία της Κέρκυρας, στην καρδιά της πόλης. Περαστικοί κάθε είδους ήρθαν σε επαφή μαζί μας , άνθρωποι που δεν είχαν ξανακούσει ή σκεφτεί για όλα όσα μιλούσαμε, ταξιδιώτες, παιδιά που παίζαν γύρω και σκύλοι. Κάποιοι από αυτούς ενώθηκαν μαζί μας για τις επόμενες τρεις μέρες. (όχι οι σκύλοι!) Τις περάσαμε σε ένα ήσυχο, απομονωμένο, γεμάτο φύση περιβάλλον. Στην Casa Lucia. Και η μαγεία συνέβη.

Το ταξίδι προς την ελευθερία της επιλογής στην εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι γεμάτο μουσική, τραγούδι και χορό! Και κύκλους, πολλούς κύκλους!

Αυτή η εκπαιδευτική επανάσταση είναι γιορτή.