Τ’ai Chi & Qigong

Το Τ’άι Τσι Τσ’ουαν, μεταφραζόμενο ελεύθερα ως η Μεγάλη Απόλυτη Γροθιά, είναι μια αρχαία Κινεζική πολεμική τέχνη, η οποία αποτελεί και ένα ιδιαίτερα ευεργετικό σύστημα διατήρησης καλής υγείας. Βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από τους πόνους στην πλάτη και το στρες και με τακτική άσκηση διατηρεί το σώμα ευλύγιστο, την καρδιά χαρούμενη και το μυαλό σε επαγρύπνηση.

Οι κινήσεις του Τ’άι Τσι, που αποκαλούνται Φόρμες, εκτελούνται αργά και ισορροπημένα, έτσι ώστε να προωθούν την ανεμπόδιστη ροή του τσι ή αλλιώς της ενέργειας διαμέσου ολόκληρου του σώματος. Το Τ’άι Τσι έχει επίσης περιγραφεί ως διαλογισμός εν κινήσει.

Λόγω του στρες, το οποίο πρέπει να χειριστούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να βρούμε έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το θόρυβο και την ένταση της καθημερινής ζωής. Η εκτέλεση των κινήσεων Τ’άι Τσι μας βάζει αυτομάτως σε μια κατάσταση ηρεμίας, στην οποία απαιτείται συγκέντρωση και επίγνωση, γεγονός το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε πραγματικά το τι συμβαίνει μέσα μας. Η άσκηση στο Τ’άι Τσι επιφέρει μια αίσθηση ευεξίας, ζωντάνιας και χαράς.

Το όνομα Τ’άι Τσι εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Βιβλίο των Αλλαγών ή αλλιώς Ι-Τζινγκ και στην ουσία αναφέρεται στους πόλους γιν και γιανγκ, οι οποίοι συμβολίζουν την αέναη διαδικασία αλλαγής μέσα στο σύμπαν. Θεραπευτικές ασκήσεις, τεχνικές αναπνοής καθώς και συστήματα πάλης μπορούν να εντοπισθούν μέχρι και 4.000 χρόνια πίσω. Αλλά το Τ’άι Τσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα αποδίδεται στον Ταοϊστή σοφό Τσανγκ Σαν Φενγκ. Λέγεται ότι η έμπνευση του Τσανγκ προήλθε από την παρατήρηση μιας μάχης μεταξύ ενός πουλιού και ενός φιδιού, κατά την οποία αντιλήφθηκε τον τρόπο με τον οποίο η απαλότητα υπερνικά τη σκληρότητα. Αποτέλεσμα αυτής της παρατήρησής του ήταν η δημιουργία της πρώτης Φόρμας Τ’άι Τσι.

Τσι Κουνγκ σημαίνει ‘δουλεύοντας με την αναπνοή ή ενέργεια’. Οι κινήσεις είναι αρκετά απλές και εύκολες να ακολουθηθούν, και σε συγχρονισμό με την αναπνοή το τσι (ζωτική ενέργεια) διεγείρεται και κατευθύνεται διαμέσου των μεσημβρινών σε ολόκληρο το ανθρώπινο σύστημα. Και το Τσι Κουνγκ και το Τ’άι Τσι ηρεμούν την καρδιά, κρατούν το άτομο ισορροπημένο και επιτρέπουν στο σώμα να ανοιχτεί σε διαδικασίες αυτογνωσίας και αυτο-ίασης.

 

Με τη Βάλερυ Οσμπορν Ανδρουτσοπούλου

 

 

Ηλικίες: 15+

Γλώσσες: Ελληνικά & Αγγλικά

Ημερομηνίες, ώρες: Κάθε Τετάρτη 17:30-19:15

Ζώνη ‘Ωρας: EEST

Συμμετοχή: Δια ζώσης

Τόπος: Casa Lucia,Κέρκυρα

5 ευρώ