News
Ο ρυθμός της μάθησης

Ο ρυθμός της μάθησης

Η μάθηση συμβαίνει με το δικό της ρυθμό. Η καταναγκαστική μάθηση δεν είναι όσο αποτελεσματική όσο ίσως θα περιμένατε. Δεν είμαστε μηχανές. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες συνθήκες για να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας, να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας και να τροφοδοτήσουμε τον εγκέφαλό μας με τις σχετικές λεπτομέρειες.

Η αυτο-βελτιστοποίηση δεν μπορεί να είναι η βάση μιας «επιτυχημένης ζωής». Ωστόσο, η εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών μάθησης ανάλογες στο κάθε άτομο, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πλεονέκτημα για τη μάθηση. Είμαστε ξεχωριστά άτομα. Επομένως, πρέπει να δώσουμε προσοχή στο δικό μας ρυθμό μάθησης, όπως επίσης και στο ρυθμό του κάθε παιδιού.

Πες μου και θα ξεχάσω, δείξε μου και μπορεί να θυμηθώ, αν  εμπλακώ  θα καταλάβω.


Κομφούκιος

Άλλο ο κατσουλιέρης άλλο η κουκουβάγια.

Ας ξεκινήσουμε με την προτιμώμενη ώρα για μάθηση.  Άλλοι είμαστε πρωινά πουλιά, όπως ο κατσουλιέρης, άλλοι γίνονται παραγωγικοί το βράδυ, όπως οι κουκουβάγιες. Ωστόσο, στα σχολεία συχνά είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ένα σύστημα εκπαίδευσης που ακολουθεί αυστηρό ωράριο.

Ένα ακόμη σημαντικό «ενισχυτικό» της μάθησης είναι το περιβάλλον. Υπάρχουν μέρη που διευκολύνουν το πνεύμα της μάθησης. Αυτά διαφέρουν ανάλογα με την εργασία. Ορισμένες εργασίες  χρειάζονται σιωπή, άλλες υποστηρίζονται πολύ καλά με τη μουσική … Οι μεταβλητές δεν είναι μόνο το είδος της εργασίας αλλά και το κάθε εκπαιδευόμενο άτομο..

Επιλέξτε πότε θέλετε να μάθετε.

Δεν θα ήταν ωραία εάν μπορούσατε να επιλέξετε τον δικό σας χρόνο εργασίας ή/και μάθησης; Δεν θα αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα και για τα παιδιά μας; Η δημοκρατική παιδεία μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις και εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή εκπαίδευση που συμβαίνει σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Εάν δεν έχετε ακούσει ακόμα για τη δημοκρατική παιδεία, δεν πειράζει! Ούτε εγώ είχα ακούσει πριν από ένα χρόνο. Είναι όμως προφανές ότι ένας φυσικός τρόπος μάθησης είναι διασκεδαστικός. Ναι, διασκέδαση! Αυτό που βάζει χαμόγελο στο πρόσωπό σας κάθε φορά που κάνετε κάτι που σας ικανοποιεί. Θυμάστε;

Και ναι, μπορεί να συνδυαστεί με τη μάθηση. Συμβαίνει όταν μπορείτε να επιλέξετε εσείς οι ίδιοι τι θέλετε να γνωρίζετε, να απολαμβάνετε και να μαθαίνετε. Όταν  η μάθηση συμβαίνει με ελευθερία γίνονται θαύματα.

Όταν η μάθηση συμβαίνει με ελευθερία, γίνονται θαύματα.

Σχολικός χρόνος όπου μπορείτε να μάθετε

  • Όταν θέλετε.
  • Όπου θέλετε.
  • Ό,τι θέλετε.

Θα ήθελα πολύ να σας ακούσω να αναρωτιέστε τώρα: Αλήθεια; Πού μπορώ να το κάνω αυτό; Αλλά μάλλον η πρώτη σας ερώτηση θα είναι κάτι σαν: Αλήθεια; Αλλά το παιδί δεν θα θέλει να παίζει όλη την ημέρα αντί να μαθαίνει μαθηματικά; Και είναι απολύτως λογικό αυτό να είναι το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό σας.

Αυτό σημαίνει ότι σας απασχολεί η ποιότητα της μάθησης. Και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Εύκολα ξεχνάμε ότι η μάθηση είναι φυσική και ότι τα παιδιά πραγματικά θέλουν να μάθουν.

Τα παιδιά είναι άνθρωποι. Όπως εσείς και εγώ. Πιστεύω ότι ξέρετε τι είναι καλό για εσάς. Έχετε πλήρη συνείδηση των αποφάσεών σας. Το αν θα κάνετε κάτι ή όχι εξαρτάται από εσάς. Έχετε τους  λόγους σας για να κάνετε κάτι.

Τι σας κάνει να νομίζετε ότι άλλοι, ας πούμε ένα παιδί, δεν είναι σε θέση να πάρουν αυτήν την απόφαση; Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε και αν δεν εμπιστεύεστε τα παιδιά (εντάξει, με πονάει να το γράφω αυτό) μπορείτε να εμπιστευτείτε την εμπειρία άλλων με τα δημοκρατικά σχολεία.

Μπορεί να μην είναι δημοφιλείς ακόμα στην Ελλάδα, αλλά είναι σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Summerhill στην Αγγλία, το FLeKS στη Γερμανία είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Yaacov Hecht: ένας εκπληκτικός πρεσβευτής της δημοκρατικής παιδείας.

Ο Yaacov Hecht, μέσα από τη δική του προσωπική εμπειρία, έμαθε τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός και να έχεις διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει να είσαι επιτυχής.

Το διαφορετικό είναι όμορφο.


Yaacov Hecht

Το μήνυμά του είναι τα σχολεία αντί να βασίζονται στη διδασκαλία να βασίζονται στη μάθηση . (Ίσως θελήσετε να διαβάσετε για όλα αυτά και πολλά άλλα εδώ.) Με αυτό του το μήνυμα και όραμα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο … και μαντέψτε!

Ο Yaacov Hecht θα είναι στην Ακαδημία Άνοιξης 2019!

Για μας είναι μεγάλη γιορτή!  Αν θέλετε να βρείτε το δικό σας, μοναδικό, ρυθμό και τρόπο μάθησης, αν είστε περίεργοι για το τι είναι μέσα σας, τι είναι μέσα στα ταλέντα των παιδιών σας, μη χάσετε την Ακαδημία Άνοιξης 2019 στην Κέρκυρα.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email ή facebook και κάντε κράτηση για τη διαμονή σας στη Casa Lucia.

Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε και να κάνουμε βουτιά στην περιπέτεια που ονομάζεται μάθηση μαζί σας!

Petra