News
Η μάθηση δεν είναι θέμα ηλικίας

Η μάθηση δεν είναι θέμα ηλικίας

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη μάθηση με μια συγκεκριμένη ηλικία. Αλλά η μάθηση δεν συμβαίνει μόνο στα σχολεία.

Δεν αφορά μόνο τις γνώσεις σας, είναι η πείνα για μάθηση, η περιέργειά σας, η εσωτερική σας παρόρμηση και κινητοποίηση. Η μάθηση δεν αφορά συγκεκριμένη ηλικία.

Η δια βίου μάθηση είναι το νέο πρότυπο

Με την ψηφιοποίηση, η δια βίου μάθηση γίνεται αναγκαιότητα. Η αξία της αποκτηθείσας γνώσης συρρικνώνεται συνεχώς κατά το ήμισυ, έτσι η συνεχής μάθηση και ανατροφοδότηση γίνονται πολύ πιο απαραίτητες.

Μην με παρεξηγήσετε. Δεν μιλάω για την εκμάθηση όλων των εφαρμογών ή του νέου λογισμικού, έτσι ώστε ένας υπολογιστής να μην μπορεί να αντικαταστήσει την εργασία σας. Είναι γεγονός ότι η ψηφιοποίηση είναι ασταμάτητη. Μπορεί να αποφασίσετε να μην συμμετάσχετε, αλλά τότε απλά θα συμβεί χωρίς εσάς και μείνετε έξω από αυτό.

Η ψηφιοποίηση δεν είναι εχθρός

Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να καταπολεμήσετε την ψηφιοποίηση. Η ψηφιοποίηση δεν είναι εχθρός. Είναι περισσότερο σαν ένα νέο εξελικτικό βήμα που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε. Παρέχει νέες δυνατότητες, συμπεριφορές και οπτικές γωνίες, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα συναισθήματα και τη συναισθηματική νοημοσύνη/συναισθηματικό πηλίκο (EQ).

Όλοι οι άνθρωποι έχουν φυσικό ταλέντο σε αυτό. Έτσι, είναι λογικό να επενδύσουμε σε αυτή τη φυσική δυνατότητα όλων μας. Τώρα ίσως αναρωτιέστε τι είναι το EQ.

Τι είναι το EQ;

Η συναισθηματική νοημοσύνη περιγράφει την ικανότητα ή δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε, να αξιολογούμε και να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα αλλά και των άλλων. Αφορά το πως αντιλαμβανόμαστε τη θέση και την άποψη του άλλου συναισθηματικά και οδηγούμαστε σε συμπέρασμα για το τι θα μπορούσε να προκύψει.

Πώς μπορείτε να εξελίξετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας;

  1. Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά εκεί που σας οδηγούν τα συναισθήματά σας.
  2. Νιώστε τα συναισθήματά σας σωματικά.
  3. Αντιμετωπίστε την προσωπική σας δυσφορία.
  4. Απελευθερώστε όποιον ή ό, τι σας πυροδοτεί προσωπικά.
  5. Σταματήστε και αναρωτηθείτε γιατί συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή.
  6. Ελέγξτε τον εαυτό σας.
  7. Αναγνωρίστε τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας σε βιβλία, ταινίες και μουσική.
  8. Ζητήστε ανατροφοδότηση.
  9. Γνωρίστε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα. Πολύ περίπλοκο για να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου μέσα σε ένα μόνο άρθρο. Αλλά νομίζω ότι μπορείτε να δείτε τη σημασία του. Και γι ‘αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ακαδημία  Άνοιξης 2019.

Στο σχολείο ένα θέμα όπως η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να προσεγγιστεί από μαθήματα και θέματα όπως η ηθική, η ανθρωπολογία ή ίσως και η θρησκεία. Αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να καλύψει πλήρως το θέμα.

Η μάθηση είναι για όλους

Η πρόσβαση στη γνώση δεν πρέπει να είναι ζήτημα ηλικίας, οικονομικής θέσης ούτε κοινωνικής προέλευσης. Η μάθηση και η εκπαίδευση είναι για όλους και είναι απαραίτητη για  καλή προετοιμασία για το μέλλον. Εμείς και τα παιδιά μας θα συνυπάρξουμε αρμονικά με την ψηφιοποίηση εάν πορευτούμε δίπλα της και καλύψουμε τις συναισθηματικές ανάγκες που προκύπτουν.

Petra