News
Η εκπαίδευση χρειάζεται ελευθερία

Η εκπαίδευση χρειάζεται ελευθερία

slide 1

Η εκπαίδευση δεν είναι προετοιμασία για τη ζωή. η εκπαίδευση είναι η ίδια η ζωή.


John Dewey

H ελευθερία να απολαμβάνουμε τη μάθηση και την εκπαίδευση είναι μια από τις βασικές μας ανάγκες. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι πολλά περισσότερα. Ξέρετε εκείνους τους ανθρώπους που αγαπούν να μαθαίνουν; Εκείνους που αναζητούν τροφή για σκέψη; Νομίζω ότι κι εσείς είστε από αυτούς – αλλιώς δεν θα διαβάζατε αυτό το άρθρο. Και ακόμα κι αν η καθημερινή σας ρουτίνα δεν σας επιτρέπει να ξοδεύετε πολύ χρόνο για να εξερευνήσετε νέα πράγματα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την περιέργεια μέσα μας.

Τα παιδιά σίγουρα παρουσιάζουν αυτές τις ικανότητες. Πρόθυμα να μάθουν, ξοδεύουν ώρες για να εξερευνήσουν νέα πράγματα ή να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς λειτουργούν τα πράγματα. Αν τους επιτραπεί να αφιερώσουν αρκετό χρόνο σε αυτό, ταξιδεύουν μέσα απ’ την μάθηση καθημερινά. Αλλά τι είναι απαραίτητο για να έχουμε τη διάθεση και να διασκεδάζουμε μαθαίνοντας;

Η ελευθερία!

Αναπτύξτε πάθος για μάθηση. Εάν το κάνετε, ποτέ δεν θα σταματήσετε να εξελίσσεστε.

Anthony J. D’Angelo

Για αυτό χρειάζεται να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον για να μάθουμε. Στη συνέχεια, η διασκέδαση θα έρθει από μόνη της. Στα παιδιά μπορούμε να δούμε καθημερινά ότι η μάθηση βρίσκεται στη φύση μας. Τίποτα δεν θα έπρεπε να σας κρατάει μακριά από την ανάγνωση ενός νέου βιβλίου, την ένταξη σε δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ή τη συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό φεστιβάλ. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά από τον Michael P. Domjan ότι η ανάγκη για μάθηση βρίσκεται μέσα σε κάθε ον.

Η διαδικασία της μάθησης είναι στη φύση μας

Αφεθείτε λοιπόν στη φυσική σας αυτή συμπεριφορά! Στην Ακαδημία Άνοιξης μπορείτε να βρείτε αυτό ακριβώς. Ελευθερία να μάθετε

  • ό,τι θέλετε.
  • που θέλετε.
  • όταν θέλετε

Και αυτή η ελευθερία δεν γνωρίζει από ηλικίες, ενδιαφέροντα ή ικανότητες. Είστε εσείς, οι φίλοι σας και η οικογένειά σας που μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της μάθησης, της εκπαίδευσης και της ελευθερίας συμμετέχοντας, μοιράζοντας και φροντίζοντας o ένας τον άλλον.

Μάθηση στην καθημερινή μας ζωή

Πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τη μάθηση στη ρουτίνα της καθημερινότητας; Ξέρετε πόσο δύσκολο ίσως είναι να βρεθεί χρόνος ανάμεσα στην εργασία, το καθάρισμα, τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, την εύρεση χώρου στάθμευσης, την αναμονή για το λεωφορείο … Η παγίδα βρίσκεται στο υποσυνείδητό μας, που απλά αγαπά τις ρουτίνες. Αλλά ακολουθώντας κάθε μέρα το ίδιο μονοπάτι, τίποτα νέο δεν θα συμβεί.

Δοκιμάσατε ποτέ να οδηγήσετε ή να περπατήσετε από τον άλλο δρόμο για να πάτε στη δουλειά; Κάντε μια προσπάθεια! Μην επιλέξετε τον ίδιο καφέ. Αναδιοργανώστε τα έπιπλα σας ή την ντουλάπα σας. Βουρτσίστε τα δόντια σας με το άλλο χέρι. Πρόκειται για μικρές αλλαγές με μικρό ρίσκο. Και τελικά, δεν πρόκειται για το αν θα μάθετε πώς είναι ο άλλος δρόμος για τη δουλειά σας (αν και αυτό μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικό αν βρείτε ένα νέο όμορφο μέρος). Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πιέζετε το υποσυνείδητό σας έξω από το περιβάλλον στο οποίο νιώθετε άνετα.

Ένα μέρος όπου νιώθουμε άνετα είναι όμορφο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να εξελιχθεί εκεί.

Και μην ξεχνάτε: ένα άνετο περιβάλλον όπου η μάθηση δε συμβαίνει, δεν μπορεί τελικά να είναι φυσιολογικό. Απομακρύνεται από την παιδική σας ανάγκη για μάθηση. Αλλάζοντας μικρά πράγματα στην καθημερινή σας ζωή θα βρείτε το δρόμο πίσω στην περιέργεια και την ελευθερία.

Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας

Τα παιδιά δεν βρίσκονται μακριά από την εσωτερική τους επιθυμία να μαθαίνουν. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορείτε να δώσετε περισσότερο χώρο. Είναι σημαντικό για αυτά να αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Τίποτα δεν θα έπρεπε να είναι ανόητο ή λάθος. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, αλλά με υπομονή και αγάπη η κατανόηση και τα οφέλη της μάθησης θα αυξηθούν. Η μάθηση δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει μπροστά σε έναν πίνακα και επαναλαμβάνοντας προτάσεις. Μπορεί να βρίσκεται σε λεπτομέρειες της καθημερινότητάς σας.

Και αυτό είναι τελικά: Αφήστε τη μάθηση να συμβεί!

Petra