Ο ταξιδιώτης των ονείρων

Ο ταξιδιώτης των ονείρων
Εργαστήρι αφήγησης.
Το παραμύθι είναι ενα εξαιρετικό παιδαγωγικό εργαλείο και πηγή δημιουργικής έμπνευσης για τα παιδιά .Τα οφέλη του είναι πολλαπλά : διασκέδαση και συγκίνηση με παράλληλη εμβάθυνση στη χρήση της γλώσσας , ανάπτυξη της ικανότητας ακρόασης και της φαντασίας,καθώς και βελτίωση της αυτοπεποίθησης στην προφορική έκφραση μπροστά στο κοινο (την τάξη) .

Σ’αυτο το πλαίσιο εντάσσεται το εργαστήρι « Ο ταξιδιώτης των ονείρων » που προτείνω γύρω απο την τέχνη της αφήγησης και το παραμύθι . Σ’αυτο το εργαστήρι σκοπεύω να εισάγω τους μαθητές στην τέχνη τού προφορικού λόγου που είναι μια τέχνη της μετάδοσης . Θα επικεντρωθώ στην προφορικότητα γιατί θεωρώ οτι είναι σημαντικό να επανασυνδέουμε τα παιδιά με το λόγο , το διάλογο και την ακρόαση ,καθώς το να αφηγήσαι σημαίνει επίσης να ξέρεις να ακούς και απαιτεί συντονισμό της φωνής ,της κίνησης, του βλέμματος και της ακοής.

Ημέρα

29 - 30 Σεπτέμβριος 2024
Πραγματοποιήθηκε

Ώρα

11:00 - 13:30
Κατηγορία

Οργάνωση

Lamia Bèdioui
Lamia Bèdioui

Η Lamia Bèdioui γεννήθηκε στη Τυνησία όπου σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας ( Master ) . Παράλληλα ασχολήθηκε με το τραγούδι. Συμμετείχε σε χορωδία κλασικού τυνησιακού τραγουδιού. Έκανε σπουδές στη μουσική και το τραγούδι, αρχικά στη Μουσική Σχολή της Τύνιδας και κατόπιν στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ζει στην Ελλάδα από το 1992. Από το 2002 μέχρι 2010 συμμετείχε στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια εκφραστικών τεχνών, όπως φωνολογίας, κινησιολογίας, αφηγηματικής τέχνης. Το 2013 αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το θέμα της πτυχιακής ήταν « Οι ερωτικές ιστορίες του αραβικού κόσμου » . Η επαγγελματική της πορεία στο τραγούδι ξεκίνησε το 1995. Ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες παραδόσεις της Μεσογείου καθώς και έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι όπως το γαλλικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με αξιόλογους μουσικούς ,τραγουδιστές και περφόρμερ στο χώρο της Ethnic , της παραδοσιακής μουσικής και της Jazz ( Jon Balke, El Jazzeera, Λεωνίδας Μαριδάκης, Γιώτα Βέη, Estudiantina Orchestra, Nίκος Κυπουργός, Wouter Vandenabeele και άλλοι) . Συνεργάζεται με τη Σαβίνα Γιαννάτου από το 1997 μέχρι τώρα με εμφανίσεις και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό . Συμμετείχε σε διάφορους δίσκους : ( Τραγούδια της Μεσογείου, Terra Nostra, In Gedeonis Area, Κρόταλα, Συγκρότημα Χάρη Λαμπράκη, Ρηχά Νερά, Metamorf…) . Το 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική της δουλειά : “ Fin’amor ” σε συνεργασία με τον Σόλη Μπαρκή - μια δουλειά βασισμένη στην αρχέγονη σχέση της φωνής με τα κρουστά - η οποία επανακυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019, με νέες εγγραφές, μίξη και mastering . Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφόρησε την δεύτερη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο “ Athamra ” , με τραγούδια απο τις χώρες της Μεσογείου. Έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας , σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού ( Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τυνησία, Γαλλία, Τουρκία,Πορτογαλία ,Λουξεμβούργο …) καθώς και σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικές , κοινωνικής υποστήριξης. Έχει συμμετάσχει σαν περφόρμερ και τραγουδίστρια σε θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις των Θα δουλέψω μέσω ομαδικών παιχνιδιών με ομάδες των δύο ή περισσοτέρων παιδιών κάθε φορά . Θέματα : -η εννοια της μετάδοσης του παραμυθιού -πως αποκτούμε πειστικότητα στην αφήγηση -τρόποι διέγερσης της φαντασίας . -η δομή ενός παραμυθιου -τρόποι απομνημόνευσης του παραμυθιου -πως δημιουργούμε ενα παραμύθι ξεκινώντας απο τα δομικά στοιχεία του, όπως είναι ο ήρωας , ο ανταγωνιστής , οι τόποι , τα μαγικά αντικείμενα… . Θα δουλέψουμε πρώτα με φανταστικές ή βιωματικές ιστορίες των παιδιών και στη συνέχεια με παραδοσιακά παραμύθια.